Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Xtreme 4 vás pohltí brutálnym výkonom a objíme bravúrnym zvukom

TechBox

04.04.2024

Hovorí sa, že kompromis je cestou do pekla. Nuž, ťažko tomu uveriť, ak chytíte do rúk nový reproduktor JBL Xtreme 4. Ten totiž kombinuje na prvý pohľad nezlúčiteľné – veľmi dobrú prenositeľnosť, masívny výkon a vynikajúci zvuk.

Štýlový reproduktor je vodotesný, pohodlný ramenný popruh využijete aj pri dlhých prechádzkach, keď nebudete musieť kráčať bez vašej obľúbenej hudby.

O masívny zvuk novinky JBL Xtreme 4 sa starajú dva 70 mm basové reproduktory a dva 20 mm výškové meniče. Frekvenčná odozva je 44 až 20 000 Hz, odstup signálu od šumu je >80 dB. Výstupný výkon (RMS) je 2 x 30 W pre basy + 2 x 20 W pre výšky v prípade, že je Xtreme 4 napájaný zo siete, alebo 2 x 20 W + 2 x 15 W, ak zariadenie napájate z batérie.

Lítium-iónová polymérová batéria má kapacitu 68 Wh a vydrží prehrávať hudbu až 24 hodín. Samozrejme, závisí to od úrovne hlasitosti. Batériu si nabijete zhruba za 3,5 hodiny, funkcia rýchlonabíjania vám za 10 minút poskytne ďalšie dve hodiny hudby. V balení nechýba šikovná nabíjačka. Ocenili sme praktickú funkciu powerbanky, batériu reproduktoru môžete využiť na nabitie vášho smartfónu. JBL išlo v prípade tohto modelu ešte ďalej, batéria sa dá výmeniť, takže na konci jej životnosti nemusíte produkovať ďalší elektro-odpad. Dokúpite si novú batériu a zábava môže pokračovať.

Pýtate sa, aký má JBL Xtreme 4 zvuk? Výrobca ho označuje ako JBL Pro Sound. Pro v názve naznačuje, že pôjde o nadštandardne kvalitný výstup. Aká je realita? Zhrnieme to do jedného slova: nevídaná. Dnes sa už zrejme každý stretol s prenosným reproduktorom a tak približne vie, aký zvuk dokáže takýto šikovný audio systém prinášať.

V prípade JBL Xtreme 4 je to trochu inak. Zabudnite na tóny zliate do nezrozumiteľného hluku niekde v stredných pásmach. Vďaka 4 reproduktorom získate plnohodnotný zážitok, ktorý prekvapí dynamikou a veľmi presným podaním. Už tradične sú to skvelé, občas až nepochopiteľne dunivé nízke tóny s perfektnými výškami bez toho, aby vás z nich rozbolela hlava. Vynikajúce znejú vokály – sú čisté, bez toho, aby potláčali ostatné nástroje.

Za nezvyčajne kvalitný zvuk môže AI Sound Boost. Analyzuje prichádzajúci signál v reálnom čase, pričom algoritmus AI predpovedá pohyby reproduktorov a odozvy výkonu. Meniče sa dostanú na hranicu svojich možnosti naplno využívajúce dynamický rozsah pre ešte lepší zvuk. AI v neposlednej miere znižuje skreslenie a maximalizuje výstup basov, ako aj celkovú hlasitosť.

Reproduktor je možné nosiť na ramene alebo ho možno nastaviť ako crossbody, bez ohľadu na váš preferovaný štýl, či náladu. Ako sme spomínali v úvode, JBL Xtreme 4 je odolný voči vode a prachu (trieda IP67), takže sa môžete spoľahnúť, že váš prenosný reproduktor zvládne takmer každé prostredie – od párty pri bazéne až po romantický podvečer pri jazere, alebo na pláži pri mori.

Ak holdujete naozaj silnému zvuku v stereo režime, môžete si reproduktor spárovať s druhým Xtreme 4 a takto jednoducho získate oveľa širšiu zvukovú scénu. To nie je všetko! V prípade naozaj veľkej zábavy je možné bezdrôtovo pripojiť viacero reproduktorov JBL pomocou technológie Auracast, ak tuto technológiu majú zabudovanú. Stačí si stiahnuť aplikáciu JBL Portable, ktorú využijete na spárovanie Xtreme 4 s inými reproduktormi kompatibilnými s JBL PartyBoost, pre nastavenie, ktorú tiež viete využiť na spárovanie Xtreme 4 s inými JBL reproduktormi kompatibilnými s JBL PartyBoost, v prípade, že nemajú technológiu Auracast. V aplikácii si tiež môžete vybrať predvolené frekvencie ekvalizéru, alebo si zvuk ručne upravíte sami.

Do predaja zároveň prichádzajú dve menšie novinky, reproduktor JBL GO4 je už dostupný, v máji sa k nemu pripojí JBL Clip 5. Oproti predchádzajúcim generáciám (GO3 a Clip 54) prinášajú výrazne vylepšenia. Majú oveľa kvalitnejší zvuk – je to vďaka lepším meničom, ktoré zároveň zvládnu väčší výkon, no napriek tomu ponúkajú dlhšiu výdrž na jedno nabitie. Bezdrôtový prenos v oboch reproduktoroch zaisťuje Bluetooth 5.3. JBL GO4 a JBL Clip 5 si môžete spárovať s appkou JBL Portable a nastaviť zvuk podľa vašich potrieb. Úplne unikátna je funkcia Playtime Boost. Keď ju zapnete, predĺži sa vám výdrž batérie o 2, resp. 3 hodiny (GO4, Clip 5). Oba modely sú čiastočne vyrobené z eko materiálov (recyklovaný plast a tkanina pre mriežku reproduktora, samotný reproduktor je zabalený v papieri s certifikátom FSC potlačeným sójovým atramentom).

JBL GO4 je ultra-prenosný Bluetooth reproduktor, ktorý sa vám poľahky zmestí do dlane, napriek tomu poskytuje čistý a hlasný zvuk s bohatými basmi. Má nové integrované závesné pútko, na výber je vo viacerých farbách. Samozrejmosťou je odolnosť voči prachu a vode. Na jedno nabitie vydrží 7 hodín (pri zapnutej funkcii Playtime Boost je to až 9 hodín), čo znamená, že vám zaistí príjemné chvíle počas zábavného výletu, alebo večerného posedenia pod hviezdami. Môžete si spárovať dva reproduktory pre stereo zvuk, alebo bezdrôtovo pripojte viacero reproduktorov s podporou Auracast pre ešte pohlcujúcejšie audio. Cena je sympatických 49,99 €.

Druhú novinku si kúpite zhruba o mesiac. JBL Clip 5 je kompaktný prenosný Bluetooth reproduktor, ktorý sa dá ľahko držať v jednej ruke. Široká karabína je dostatočne veľká na to, aby sa dala pripnúť takmer na čokoľvek. O výkonný zvuk sa stará menič a pasívny žiarič. Poskytujú nečakane silný zvuk JBL Pro s výraznými basovými tónmi. Na jedno nabitie získate až 12 hodín počúvania obľúbených playlistov, pri zapnutej funkcii Playtime Boost je to až 15 hodín. Novinka je vodotesná a prachotesná (IP67), takže sa rýchlo stane vaším príslušenstvom, bez ktorého sa nezaobídete. Určite oceníte možnosť spárovania dvoch reproduktorov pre stereo zvuk, alebo ho pripojte k viacerým reproduktorom s podporou Auracast. Cena reproduktora je 69,99 €.

Vráťme sa k testovanému zariadeniu. JBL Xtreme 4 je výborný tip na reproduktor, ktorý využijete v interiéri, ale veľmi rýchlo sa stane vašom spoločníkom aj na záhrade, výletoch, či dovolenkách. Reproduktor JBL Xtreme 4 obsahuje recyklovaný plast a tkaninu pre mriežku reproduktora. Je zabalený v papieri s certifikátom FSC potlačeným sójovým atramentom. Cena novinky je 349,99 €.

Pošlite článok známemu