Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Čo je to Auracast?

Luky Dura

04.12.2023

Auracast je technológia vysielania zvuku podporovaná Bluetooth LE, nízkoenergetickým štandardom Bluetooth, ktorý bol predstavený v roku 2022.

Mohli ste si všimnúť, že v novom party reproduktore, PartyBox Ultimate je tlačidlo Auracast™, ktoré bude neskôr dostupné aktualizáciou. Táto technológia umožňuje vysielačom zvuku, ako sú smartfóny, notebooky alebo televízory, vysielať zvuk do neobmedzeného počtu blízkych prijímačov vrátane reproduktorov, slúchadiel alebo načúvacích zariadení. To znamená, že budete schopní prepojiť neobmedzený počet zariadení, ktoré podporuje technológia Auracast™.

Z Bluetooth Audio Sharing na Auracast™ broadcast audio?

Počas niekoľkých posledných rokov sa konzorcium Bluetooth Special Interest Group (SIG) rozhodla pokračovať v úzkej spolupráci s kľúčovými hráčmi v rámci zvukového ekosystému s cieľom identifikovať a pochopiť nové trendy, ktoré umožnia nástup technológie Auracast™.

Výhody technológie Auracast

  • Prepojenie neobmedzeného počtu zvukových zariadení rôznych audio značiek
  • Zvuk môžete prehrávať s priateľmi a dokonca streamovať pre veľké množstvo ľudí  na verejných priestranstvách
  • Dva prípady použitia, ktoré sa často používajú ako príklad toho, kde môžete Auracast využiť sú letiská alebo posilňovne. Na týchto miestach je dôležité prehrávať simultánne to isté z viacerých zvukových zariadení
  • Okrem prepájania neobmedzeného počtu zariadení, budete schopní vysielať, resp. posúvať  signál reťazovo aj na neobmedzenú vzdialenosť

Ako Auracast funguje a ako prepojiť zvukové zariadenia?

Existujú tri spôsoby, ako by ste sa mohli pripojiť k vysielaniu Auracast podľa Bluetooth SIG.

  • Prvým je vyhľadávanie zariadení tak, ako by ste vyhľadávali sieť Wi-Fi, čo znamená, že uvidíte zoznam rôznych zariadení a môžete si vybrať, ktoré z nich chcete používať
  • Druhou možnosťou je naskenovať QR kód a pripojiť sa
  • Treťou možnosťou je ťuknutie na tlačidlo na vašich zvukových zariadeniach

Budúcnosť technológie Auracast v JBL reproduktoroch a slúchadlách

JBL plánuje svoje nové prírastky obohatiť touto technológiou aj naďalej. To znamená, že bude možné prehrávať zvukový signál simultánne a veľmi jednoducho. Malé reproduktory sa môžu pripojiť na tie väčšie ako sú prenosné reproduktory a PartyBoxy alebo slúchadlá. Vy si teda môžete vychutnať zvuk z viacerých reproduktorov a odštartovať tak tú najlepšiu párty.

Predošlé technológie: JBL Connect, JBL Connect+, JBL PartyBoost a TWS už v nových JBL zariadeniach nenájdete. Technológia Auracast prevezme štafetu a vy budete schopní pripojiť sa aj na konkurenčné audio značky, ktoré budú touto Bluetooth technológiou podporované.

Je taktiež pravdepodobné, že táto technológia bude vďaka aktualizáciam podporovať aj vybrané staršie modely a to: sériu Authentics, Charge 5 Wi-Fi a Boombox 3 Wi-Fi.

Pošlite článok známemu