Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Authentics 200: Authentics sa vracia

NexTech

13.11.2023

Značka JBL má za sebou dlhú históriu s množstvom inovácií v oblasti zvuku. Rad Authentics má svoje korene už v roku 2014 s modelom L16. Tento reproduktor bol vyrobený s klasickým retro dizajnom, ale bol vybavený modernými technológiami ako AirPlay, DLNA a Bluetooth. Teraz, takmer o desať rokov neskôr, sa v JBL rozhodli znovu upriamiť svoj záujem na segment domácich audiosystémov. Značka sa snažila zachovať klasický vzhľad a pocit, ktorý ponúkali pôvodné reproduktory Authentics. Povrch zariadenia potiahnutý imitáciou kože s kovovým rámom z pozláteného hliníka a prednou 3D tvarovanou mriežkou Quadrex evokuje nostalgiu, ale zároveň je moderný. Tento dizajn je určený pre tých, ktorí hľadajú reproduktor, ktorý vyzerá rovnako dobre, ako znie.

Na redakčný test sme mali najmenšieho zástupcu v rade, Authentics 200. Vcelku sa tieto zariadenia dosť odlišujú od bežných prenosných reproduktorov, na ktoré sme pri JBL zvyknutí. V rade Authentics nájdete spolu tri modely. Testovaný model 200 je stolový, v konfigurácii stereo a je napájaný iba zo siete. Model 300 je takisto stereo, je väčší, o niečo výkonnejší a vybavený batériou a rukoväťou na prenášanie. Najväčší a najvýkonnejší model 500 má zvukový systém 3.1 kanálov s podporou Dolby Atmos Music a je tiež napájaný iba zo siete. Všetky modely sa držia rovnakého dizajnového štýlu a majú aj rovnakú konektivitu.

Napriek retro dizajnu je nový Authentics 200 plný najmodernejších technológií. Bezdrôtová konektivita je štandardná vrátane podpory pre bluetooth 5.3, dvojpásmovú Wi-Fi, Chromecastu či AirPlay. Na zadnej strane nájdete RJ-45 pre eternet, USB-C na nabíjanie externých zariadení a mini-jack na tradičné káblové pripojenie. Okrem toho reproduktor ponúka aj možnosť ovládania pomocou hlasu vďaka integrovaným asistentom Alexa a Google Assistant. Pomocou aplikácie JBL One potom možno nastavovať jednotlivé parametre zariadenia a streamovacie služby. Výrobca nešetril ani pri výbere reproduktorov. JBL Authentics 200 sa môže pochváliť dvoma 2,5 cm výškovými reproduktormi a 5" stredobasovým reproduktorom, ktorý v kombinácii so 6" pasívnym žiaričom a výkonným zosilňovačom ponúka zvuk, ktorý poteší aj tie najnáročnejšie uši. Zvuk je bohatý, s hlbokými basmi a čistými výškami, ktoré sa dokonale hodia do akejkoľvek miestnosti. Jeho výhodou je kompaktnosť, ktorá umožňuje umiestnenie takmer kdekoľvek.

Okrem bežných vymožeností a funkcií JBL prináša niekoľko inovácií, ktoré odlišujú Authentics od konkurencie. Prvá z nich je unikátny digitálny signálový procesor (DSP), ktorý upravuje zvuk v reálnom čase, aby bol optimálny pre danú skladbu. Toto zabezpečuje, že bez ohľadu na žáner alebo kvalitu nahrávky Authentics vždy poskytne najlepší možný zvukový zážitok. Okrem toho je zariadenie vybavené technológiou zvukovej kalibrácie. Táto technológia analyzuje akustiku miestnosti a automaticky upravuje zvuk reproduktora tak, aby bol optimálny pre daný priestor. To je mimoriadne užitočné, pretože každá miestnosť má svoje jedinečné akustické vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť zvuk.

Veľký benefit je práve možnosť zaradenia do multiroomovej zostavy, takže reproduktor môžete ovládať z akéhokoľvek zariadenia vo vašej sieti a priamo prehrávať hudbu z rôznych streamovacích služieb. Na zariadení dominujú na vrchnej strane tri otočné ovládače – na zmenu hlasitosti s tlačidlom pauza/play v strede a na ovládanie basov a výšok. Okrem toho tu nájdete tlačidlo párovania a programovateľné tlačidlo so srdiečkom, ktorému môžete priradiť funkciu v aplikácii.

S novým radom Authentics sa JBL snaží vrátiť späť na vrchol segmentu domácich audiosystémov. Ich kombinácia tradičného dizajnu, špičkových technológií a zvukovej kvality je určená na to, aby oslovila širokú skupinu potenciálnych zákazníkov.

Plusy, Mínusy:

+ Výborný zvuk, multiroom, Wi-Fi aj eternet, možnosti konfigurácie, automatická kalibrácia, dizajn
- Nič podstatné

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu