Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Bar 1000: 3D soundbar s odpojiteľnými satelitmi

NexTech

27.03.2023

Kvalitný priestorový zvuk je dôležitá zložka zážitku pri pozeraní filmov, hudobných programov a samozrejme, aj pri hraní na herných konzolách. Moderné televízory majú relatívne dobrý zvuk, ale z hľadiska kvality je ochudobnený o najnižšie frekvencie, takže si nemôžete naplno vychutnať dunivé zvuky v akčných filmoch a hrách a ani basy pri sledovaní koncertov. Zvuk je len stereofónny, aj keď väčšina výrobcov televízorov implementuje nejakú technológiu virtuálneho priestorového zvuku. K reálnemu priestorovému zvuku tak, ako ho zamýšľali tvorcovia filmov, však majú tieto technológie veľmi ďaleko. Oveľa lepšie priestorové efekty dosiahnete soundbarmi, ktoré reprodukujú zvuk nielen priamo smerom k poslucháčom, ale aj odrazom od stien a stropu. Najlepší a najreálnejší priestorový zvuk však dosiahnete len zostavou s reproduktormi umiestnenými aj za poslucháčmi.

Zostavu JBL Bar 1000 tvorí soundbar, subwoofer na reprodukciu basov a dva odoberateľné satelitné reproduktory, ktoré môžu byť buď pripojené po stranách soundbaru, alebo umiestnené za poslucháčmi. Mechanická konštrukcia vrátane spojovacích častí je precízna, takže satelity sa veľmi ľahko pripojujú a odpojujú. Nabíjanie je zabezpečené pomocou spoľahlivých pozlátených kontaktov. V balení sú aj štyri krytky, dve na konce soundbaru a dve na odpojené satelitné reproduktory. Uchytenie satelitov k soundbaru aj uchytenie krytiek je magnetické. Nemusíte si robiť žiadne starosti s káblami, ani signálovými, ani napájacími. Prenos signálu je bezdrôtový a satelitné reproduktory majú vlastné nabíjateľné batérie, takže ich stačí len vhodne umiestniť. Absolútne sa nemusíte starať o výdrž batérií satelitných reproduktorov. Pri bežnej hlasitosti vydržia 10 – 12 hodín. Aj vo väčšej obývačke, hale či klubovni si pri nastavení vyššej hlasitosti môžete na jedno nabitie pozrieť minimálne tri filmy. Potom stačí satelity pripojiť k soundbaru, aby sa batérie nabili. Satelitné reproduktory majú aj konektory USB-C, takže ak sa vám ich nechce pri nabíjaní zakaždým premiestňovať a pripájať k soundbaru, môžete ich nabíjať pomocou nabíjačiek k smartfónu s dostatočným príkonom. Nabíjačky, samozrejme, môžete mať pripojené aj trvalo. Nie sú súčasťou balenia, takže ich treba dokúpiť.

Pozitívne hodnotím malú výšku soundbaru, pretože nie je problém umiestniť ho pod akýkoľvek televízor. Vzhľadom na kvalitu a aj na cenu tejto zostavy sa dá oprávnene predpokladať, že JBL Bar 1000 bude integrálnym doplnkom televízorov s uhlopriečkou 65 palcov a väčšou. Tomu zodpovedá aj šírka soundbaru 1194 mm s pripojenými satelitnými reproduktormi. Ak chcete soundbar upevniť na stenu pod televízorom, všetko potrebné na montáž nájdete v balení.

Vpredu na soundbare je maticový LCD displej, ktorý zobrazuje hlasitosť, aktuálny vstup a ďalšie užitočné informácie. Na hornej časti sú tri tlačidlá, dve na nastavenie hlasitosti a tretie na prepínanie vstupov. Na satelitných reproduktoroch sú tlačidlá na aktivovanie pripojenia a LED dióda na indikáciu konektivity a nabíjania.

Soundbar má 10 akustických meničov – päť strednotónových eliptických s rozmermi 90 × 46 mm, tri výškové s priemerom 0,75" (20 mm) a dva širokopásmové meniče s priemerom 70 mm smerujúce šikmo nahor. Ďalšie dva širokopásmové a dva výškové akustické meniče sú v satelitných reproduktoroch. Reprodukciu najnižších frekvencií má na starosti subwoofer s 10" (260 mm) basovým meničom smerovaným nadol a basreflexovým otvorom v zadnej stene. Hmotnosť 10 kg svedčí o robustnej konštrukcii skrine ozvučnice s hrubými stenami, aby sa zabránilo parazitnému kmitaniu.

Vysvetlenie si zaslúži deklarácia priestorového zvuku 7.1.4. Interpretujeme to ako 7 zvukových kanálov + 1 subwoofer, pričom 4 kanály sú úplne alebo čiastočne realizované odrazom od stropu a stien. Na priestorovej reprodukcii sa podieľa stredový akustický menič na reprodukciu dialógov, ďalej dva predné a dva zadné reálne zvukové kanály. Dvojica bočných reproduktorov, ktoré sú v klasickej zostave 7.1 umiestnené po stranách, je v tomto prípade nahradená zvukom odrazeným od bočných stien a stropu.

Soundbar má aj mikrofóny, ktoré slúžia na automatickú kalibráciu zvuku. Počas nej budú soundbar aj satelity vysielať sériu tónov a signálový procesor vyhodnotí časové súvislosti medzi vysielanými tónmi a tónmi prijatými z akustických meničov, soundbaru, satelitných reproduktorov umiestnených na odporúčané pozície a subwoofera a takisto zvuky odrazené od stropu a stien. Počas tohto procesu sa pravdepodobne zistia aj priestorové dispozície posluchovej miestnosti a tomu sa prispôsobí zvuk. Úroveň pre zadné kanály nastavená pri automatickej kalibrácii mi vyhovovala. Prípadne môžete pomer hlasitosti zadných kanálov k predným upraviť pomocou diaľkového ovládača, nie však plynulo, ale v troch úrovniach. Takisto môžete v piatich úrovniach nastaviť hlasitosť basov zo subwoofera. To oceníte hlavne večer, ak pod vami niekto býva, pretože menič subwoofera je nasmerovaný priamo na podlahu. Úroveň 3 znamená lineárnu krivku ekvalizéra, pri nižších hodnotách sú basy potlačené, pri vyšších zas zdôraznené.

Výrobca udáva frekvenčný rozsah 33 Hz až 20 kHz v tolerančnom pásme – 6 dB, takže v tomto ohľade zostava vyhovie požiadavkám aj najnáročnejšieho poslucháča. Celkový výkon zostavy je 880 W, pričom soundbar má maximálny výkon 440 W, satelitné reproduktory 2 × 70 W a subwoofer 300 W. Ide, samozrejme, o takzvaný hudobný výkon, keď zosilňovače dokážu využiť energiu v kondenzátoroch zdroja a výkonovo pokryť špičky, napríklad dunivé zvuky či údery na bicie. Ani pri takomto maximálnom výkone však skreslenie neprekročí 1 %, čo je vynikajúca hodnota. Väčšina konkurencie totiž udáva hudobný výkon pri 10 % skreslení. JBL Bar 1000 má veľký prebytok výkonu, takže dokáže ozvučiť aj veľkú halu v modernom byte, klubovňu alebo zasadačku.

Primárnou metódou ovládania bude diaľkový ovládač a na konfiguráciu a nastavenie zvuku poslúži mobilná aplikácia JBL One. V nej môžete nastavovať krivku ekvalizéra či vykompenzovať prípadné oneskorenie obrazu a zvuku. V aplikácii nakonfigurujete aj priame pripojenie k streamovacím službám typu Tidal či asistentom a službám Chromecast, AirPlay a Alexa Multi-Room Music vrátane začlenenia soundbaru do multiroomových zostáv. Samozrejme, môžete počúvať aj hudbu a podcasty zo smartfónu cez bluetooth. Aplikácia JBL One má používateľsky príjemné rozhranie, takže nahradí aj ovládač. V mojom prípade, keď som mal JBL Bar 1000 pripojený k modernému smart televízoru cez rozhranie eARC HDMI, stačilo ovládať hlasitosť ovládačom televízora.

Konektorová výbava zahŕňa tri vstupy HDMI na pripojenie externých zariadení, napríklad hernej konzoly či Blu-ray prehrávača, vstup/výstup HDMI s podporou eARC na pripojenie TV, optický digitálny vstup, eternetový konektor a konektor USB určený na servisné účely. Podporované sú technológie Dolby Vision a HDR10 passthrough. HDMI eARC (Audio Return Channel), ku ktorému je pripojený televízor, funguje tak, že ak k vstupom HDMI soundbaru pripojíte napríklad Blu-ray prehrávač, digitálny zvuk sa dekóduje a reprodukuje soundbarom a obraz sa prenáša do televízora. Vtedy eARC funguje ako obrazový výstup. Ak si na televízore pustíte film z Netfl ixu, digitálny zvukový signál z televízora sa prenáša do soundbaru a eARC funguje ako zvukový vstup.

Kvalita zvuku vrátane priestorového podania ma veľmi príjemne prekvapila. Pozeral som fi lmy s priestorovým zvukom Dolby Atmos a DTS:X z Blu-ray aj z Netflixu a na Blu-ray som si pozrel aj niekoľko koncertov. Mal som pripojenú aj hernú konzolu Xbox X. Satelitné reproduktory boli umiestnené na poličke za sedacou súpravou približne vo výške uší. Bol to obrovský kvalitatívny prínos v porovnaní s niekoľkými soundbarmi s virtuálnym priestorovým zvukom, ktoré som testoval predtým. Aj priestorové podanie bežných TV programov so stereofónnym zvukom bolo vynikajúce. Dunivé efekty vo filmoch a hrách zneli veľmi presvedčivo a kvalita hudby pri sledovaní koncertov uspokojí aj náročného audiofila. Dialógy vďaka technológii PureVoice sú dobre zrozumiteľné aj počas hlasných priestorových zvukových efektov. Veľmi dobré priestorové podanie zvuku dosiahnete aj v konfigurácii so satelitmi pripojenými k soundbaru s využitím odrazov od stropu a stien, ale reálnemu priestorovému zvuku s reproduktormi za poslucháčmi sa to ani zďaleka nevyrovná. V ponuke je aj podobná lacnejšia verzia JBL BAR 800 za 899 €.

Plusy, Mínusy

+ Reálny priestorový zvuk, vynikajúce basy, praktické riešenie odoberateľných zadných reproduktorov, automatická kalibrácia zvuku, podpora streamovacích technológií a multiroom
- Potešilo by plynulé nastavenie hlasitosti zadných kanálov

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu