Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Boombox 3 Wi-Fi / Výkonný vodotesný párty reproduktor so super zvukom

NexTech

27.06.2023

Prívlastky veľký a ťažký sú pri reproduktoroch, prenosné nevynímajúc, zárukou kvalitnej reprodukcie. Na kvalitnú reprodukciu basov bez skreslenia aj pri vysokom výkone je potrebný čo najväčší objem ozvučnice. V synergii s pasívnymi žiaričmi sa podarilo dosiahnuť basy 40 Hz. Hmotnosť avizuje pevnú konštrukciu zabraňujúcu parazitným zvukom a aj batériu, v tomto prípade s kapacitou 69,12 Wh.

Prívlastok Wi-Fi naznačuje, že môžete počúvať internetové rádiá a streamovať hudbu prostredníctvom AirPlay, Alexa Multi-Room Music, Chromecast built-in či Spotify Connect. Zo streamovacích služieb sú momentálne podporované Tidal, Amazon Music, Qobuz, Tune In a Napster. Ak máte predplatený Tidal HiFi Plus, môžete vychutnať podporu priestorového zvuku Dolby Atmos.

Telo tvorí vypuklý valec s hrubou a pevnou priezvučnou látkou. Bočné steny sú tvorené membránami pasívnych žiaričov. V spodnej časti je plochá gumová podstava zabezpečujúca stabilitu a tlmiaca vibrácie. Dizajnová koncepcia aj masívna kovová rukoväť naznačujú, že reproduktor je napriek hmotnosti takmer 7 kg koncipovaný ako prenosný. V praxi to znamená priniesť si ho z hotelovej izby na pláž či z parkoviska na piknik alebo párty. Výrobca myslel aj na ekológiu a použil ekologické materiály vrátane recyklovanej tkaniny a plastu. Vodotesnosť podľa štandardu IP67 oceníte v prípade silného dažďa, alebo ak vám reproduktor nedopatrením spadne do vody. Ovládacie prvky sú umiestnené navrchu telesa reproduktora. Okrem tlačidiel na zapnutie, párovanie cez bluetooth, ovládanie hlasitosti a prehrávanie/pauzu je tam aj tlačidlo v tvare srdca na spustenie vášho obľúbeného internetového rádia alebo zoznamu skladieb. Ten pripravíte v aplikácii JBL Portable prostredníctvom funkcie Moment. Tlačidlo funguje iba vtedy, ak je reproduktor pripojený cez Wi-Fi. Dvojitým stlačením tlačidla na prehrávanie sa posuniete na ďalšiu skladbu. Vpredu v spodnej časti je veľký, na výšku orientovaný podsvietený pásik, ktorý farbou indikuje stav a úroveň nabitia batérie. Vzadu pod utesneným krytom je prípojka na sieťovú šnúru a konektor USB umožňujúci nabíjanie iných zariadení. Veď načo by vám bol reproduktor v prípade vybitia batérie smartfónu

Na reprodukciu zvuku sa využíva päť akustických meničov nasmerovaných dopredu a dva pasívne žiariče na bokoch. V strede je veľký oválny menič vo funkcii subwoofera, ktorý má po stranách dva tandemy strednotónových a výškových akustických meničov, pričom tweetery sú umiestnené pred membránami strednotónových meničov. Dva pasívne žiariče fungujú podobne ako basreflex, teda zosilňujú basy, no na rozdiel od basreflexového otvoru umožňujú zachovať odolnosť proti vode. Pri napájaní zo siete je celkový výkon RMS rozdelený tak, že 80 W pripadá na subwoofer, 2 × 40 W na stredové a 2 × 10 W na výškové meniče. Pri napájaní z batérie je celkový výkon 60 W subwoofer + 2 × 30 W stredy + 2 × 10 W tweetery. 

Pri pohľade na objem zariadenia, vediac, že má veľký basový menič a dva pasívne meniče s poddajnými membránami umožňujúcimi pomerne veľký rozkmit, som podvedome očakával vynikajúce basy, takže testovanie som začal heavymetalovou skupinou The Hu, typickou nielen dunivými basmi, ale aj hrdelnými vokálmi. Kvalita zvuku ma veľmi príjemne prekvapila. V technických parametroch je deklarovaná spodná hranica frekvenčného rozsahu 40 Hz s toleranciou -6 dB, čo je vynikajúca hodnota. Provizórnym meraním frekvenčnej charakteristiky som pri odchýlke -6 dB oproti referenčnej hodnote pri frekvencii 1 kHz nameral 36 Hz, takže výrobca je v tomto ohľade zbytočne skromný. Vďaka trojpásmového systému akustických meničov pripojených k samostatným zosilňovačom a pomerne širokej stereo báze máte k dispozícii plnohodnotný HiFi reproduktor. V posluchových testoch som pokračoval žánrami pop a disko, vychutnal som si napríklad album Abba Voyage či albumy od Astrud Gilberto. Pokračoval som muzikálmi, džezom aj klasikou. To síce nie sú typické žánre na párty, ale väčšina používateľov bude tento reproduktor používať aj doma či v študentskej izbe. Elegantným dizajnom reproduktor zapadne do akéhokoľvek interiéru a kvalitou zvuku, hlavne pri pripojení Wi-Fi, budete nadšení.

Výrobca udáva, že reproduktor pri bežnej hlasitosti vydrží na jedno nabitie hrať 24 hodín, čo môžem potvrdiť. Pri vyššej hlasitosti sa výdrž batérie, samozrejme, úmerne skráti. Vďaka veľkej batérii a vysokej účinnosti zosilňovačov a akustických meničov reproduktor v pohode utiahne niekoľkohodinovú párty „na plné pecky“. Nabitie batérie trvá približne 4,5 hodiny. Aj pri napájaní z elektrickej siete sa reproduktor po určitom čase nečinnosti vypne, čo je ekologické, a teda v poriadku, ale po aktivovaní pokračovania sieťového prehrávania sa už sám nezapne.

V aplikácii JBL Portable si môžete zvuk prispôsobiť pomocou trojpásmového ekvalizéra. Pri tomto type reproduktorov do exteriéru možnosť nastavovať výšky, stredy a basy v piatich polohách úplne stačí. Ja som pri posluchových testoch v exteriéri či veľkej hale ekvalizér nepotreboval. Boombox 3 Wi-Fi je vybavený mikrofónmi, ktoré analyzujú okolitú zvukovú atmosféru a prispôsobujú jej nastavenie zvuku. Pri počúvaní džezu a muzikálov v obývačke som trochu stiahol basy, aby vynikli vokály a zvuky ostatných hudobných nástrojov, nielen bubnov a basovej gitary.

PLUSY, MÍNUSY:

+ Sýte basy a brilantné výšky, podpora Dolby Atmos, vodovzdornosť, streamovanie cez Wi-Fi
- Potešil by linkový vstup a možnosť prepojenia viacerých reproduktorov

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu