Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL PARTYBOX ENCORE: Prenosný párty reproduktor s výborným zvukom a karaoke

NexTech

21.10.2022

Pri párty reproduktoroch je okrem výkonu, kvality zvuku a, samozrejme, aj svetelných efektov veľmi dôležitá aj prenosnosť. JBL PartyBox Encore má síce hmotnosť 6,3 kg, no je to kompaktná takmer kocka, a čo je najdôležitejšie, na hornej strane má praktickú zapustenú rukoväť na prenášanie. Mimochodom, hmotnosť 6,3 kg nekritizujem, ale chválim, pretože tým, že výrobca nešetril na hrúbke stien reproduktorovej skrine, dosiahol reprodukciu dunivých basov prakticky bez skreslenia aj pri maximálnej hlasitosti.

Ako zdroj zvuku môžete pripojiť smartfón či tablet cez bluetooth, USB kľúč s obľúbenou hudbou, prípadne môžete pripojiť akékoľvek zariadenie cez kábel s 3,5 mm konektorom jack. Predpokladá sa, že na párty budete aj aktívne participovať, preto v balení je aj dizajnovo vydarený digitálny bezdrôtový mikrofón. Má telo z pevnej zinkovej zliatiny, takže prípadný pád na zem, čo sa na párty občas môže stať, ho určite nepoškodí. Mikrofón je napájaný z dvoch batérií veľkosti AA, ktoré sú takisto pribalené. Aj samotný reproduktor je odolný proti striekajúcej vode podľa požiadaviek štandardu IPX4, takže dážď pri outdoorovej párty alebo ošpliechanie vodou pri bazéne mu neškodí. Samozrejme, treba dôsledne zatvoriť kryty konektorov, ktoré sú dobre utesnené.

V prednej časti hornej steny sú tlačidlá na zapnutie, párovanie s bluetoothovými zariadeniami, ovládanie prehrávania, aktivovanie svetelných efektov a zvýraznenia basov. Tlačidlo BASS BOOST umožňuje nastaviť dve úrovne zvýraznenia basov. Je tu aj indikátor nabitia batérie.

V zadnej časti za rukoväťou sú štyri otočné ovládacie prvky. Sú aktívne po pripojení karaoke mikrofónu Umožňujú nastavenie výšok a basov, hlasitosť mikrofónu a dozvuk, takže pri karaoke si môžete vhodne zmixovať vstup z mikrofónu s hudobným podkladom. Dozvuk umožňuje dosiahnuť zvukový dojem veľkého priestoru. Okolo týchto prvkov sú svietiace farebné prstence, ktoré farbou a polohou svetla indikujú nastavenú úroveň. Prstence okolo ovládacích prvkov pre karaoke sa rozsvietia len po pripojení mikrofónu. Pod krytom je jack a konektor USB a tlačidlo TWS (True Wireless Stereo), ktoré umožňuje bezdrôtovo prepojiť dva rovnaké reproduktory a dosiahnuť tak stereofónnu reprodukciu, prípadne ozvučiť väčšiu párty. TWS v praxi znamená, že zvuk pre ľavý a pravý kanál je prenášaný cez bluetooth do obidvoch reproduktorov súčasne.

Svetelné efekty sa vytvárajú na dvoch zvislých pásoch po stranách a na pomerne veľkej ploche okolo basového akustického meniča. Ten má priemer 5,25 palca čiže 133 mm. Reprodukciu vysokých tónov majú na starosti dva 1,75-palcové (44,5 mm) akustické meniče. Na reprodukcii basov sa podieľa aj basreflexový otvor v dolnej časti zadnej steny. Preto by ste párty reproduktor nemali umiestniť tesne pri stene. Pomerne veľký objem ozvučnice a dobre vyladený basreflex sú kľúčové pre reprodukciu nízkych tónov.

Výrobca udáva výkon 100 W RMS a frekvenčný rozsah 50 Hz – 20 kHz v tolerančnom pásme -6 dB. Zmeral som frekvenčnú reakciu v pásme basov a na frekvencii 50 Hz bol útlm len -4 dB. Útlm -6 dB je pri frekvencii 45 Hz, takže reálne parametre, čo sa týka reprodukcie basov, sú lepšie, než sa uvádza v technických údajoch. Reproduktor som testoval v záhradnom altáne a okrem mojich obľúbených skladieb som z YouTube pustil aj kolekciu Deep Bass Sound Test Demo – Hires Music Collection 2022 – Audiophile, zameranú na testovanie reprodukcie basov. Tá na párty reproduktor bola skutočne brilantná.

Reproduktor má nabíjateľnú batériu s kapacitou 27 Wh, ktorá pri primeranej hlasitosti vydrží hrať 8 – 10 hodín. Takáto výdrž sa dá dosiahnuť pri vypnutých svetelných efektoch a nastavení hlasitosti približne na tretinu. Jednoduchou matematikou 27 Wh / 10 h = 2,7 W sa dá zistiť, že na dosiahnutie takejto výdrže sa predpokladá trvalý sínusový výkon 2,7 W. Na prvý pohľad to nie je veľa, ale treba si uvedomiť, že hlasitosť závisí nielen od výkonu, ale aj od účinnosti akustických meničov a tá je vzhľadom na priemer basových reproduktorov vysoká a určite nebudete počúvať sínusový signál, ale hudbu, ktorá je zmesou tichších a hlasnejších pasáží. No a keďže 10-hodinovú párty zrejme organizovať nebudete, môžete pokojne pridať na hlasitosti.

Na nastavenie svetelných efektov môžete použiť aj mobilnú aplikáciu JBL PartyBox. V nej sú k dispozícii aj rôzne funkcie a nastavenia pre TWS párovanie, karaoke či zvukové efekty pre dídžeja. Svetelné efekty s plynulými prechodmi v rytme hudby sú veľmi pôsobivé a cez aplikáciu si môžete pre svoju párty nastaviť vhodnú svetelnú náladu.

PLUSY, MÍNUSY:

+ Kvalita zvuku, dunivé basy, pôsobivé svetelné efekty, napájanie z batérie, odolnosť proti dažďu
– Nič podstatné

Pošlite článok známemu