Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL QUANTUM 910: Prémiový herný headset s priestorovým zvukom a aktívnym tlmením hluku

NexTech

30.05.2023

Prvý dojem z vlajkového herného headsetu JBL umocňuje kombinácia robustnej konštrukcie a elegantného dizajnu, ktorý využíva kontrast medzi lesklými a matnými vzormi a plochami. Dizajn pôsobivo dopĺňa prispôsobiteľné podsvietenie RGB pod veľkým logom a šrafovaním na vonkajších plochách mušlí. Mušle zakrývajú celé ucho, ide teda o konštrukčný formát over-ear. Hlavový most je z vnútornej strany takmer celý čalúnený a obalený príjemným materiálom, na dotyk pripomínajúcim jemnú kožu. Vonkajšia strana mosta má zaujímavý vzor pripomínajúci pancier korytnačky. Mušle sú k mostu upevnené cez flexibilné kĺby. Sú bohato čalúnené pamäťovou penou s poťahom zo syntetickej kože, takže už sama konštrukcia vás relatívne dobre izoluje od hluku okolia.  Priezvučná látka vo vnútri mušlí je zároveň aj polopriesvitná, čo slúchadlám dodáva technokratický vzhľad. Veľmi praktický je ohybný mikrofón. Headset je napriek hmotnosti 410 gramov veľmi pohodlný aj pri dlhšom hraní či počúvaní hudby. Prispieva k tomu optimálny prítlak, takmer 2 cm hrubé okraje mušlí a v neposlednom rade aj účinné odvetranie.

V balení nájdete látkové puzdro, penový kryt na mikrofón, kábel USB, signálový kábel s 3,5 mm konektormi jack, kalibračný mikrofón, bezdrôtový dongle s konektorom USB-C a redukcia z USB-C na USB-A. USB aj signálový kábel sú opletené farebnou látkou. Keď sa pri vybaľovaní dostanete ku kalibračnému mikrofónu, uvedomíte si, že na maximálne využitie všetkých funkcií budete potrebovať prečítať si návod. Niektoré funkcie ovládacích prvkov sú intuitívne, iné odhalíte až po prečítaní návodu. Režim aktívneho tlmenia hluku (ANC) je indikovaný LED na ľavej mušli. Je tu aj prepínač režimov, otočný ovládač hlasitosti a ovládač pripočúvania zvuku z mikrofónu pri četovaní, tlačidlo na vypnutie mikrofónu a tlačidlo na ovládanie priestorového zvuku a sledovania polohy hlavy.

Headset umožňuje pripojenie cez rádiový USB dongle k PC, Mac a herným konzolám PlayStation 4 a 5. Ostatné zariadenia pripojíte pomocou 3,5 mm jacku. Podporované je aj pripojenie cez bluetooth, využijete ho s mobilmi alebo konzolou Nintendo Switch. Dosah bezdrôtového pripojenia je minimálne 10 m, teda oveľa viac, ako je prakticky potrebné, a to aj v prípade, keby ste hrali na projektore v klubovni či inej veľkej miestnosti. Proprietárna rádiová komunikácia má v porovnaní s komunikáciou bluetooth prakticky nulovú latenciu. Headset umožňuje súčasné bezdrôtové pripojenie k dvom zariadeniam – typicky k hernej konzole alebo PC cez USB dongle a k smartfónu cez bluetooth. Ak vám potom počas hry niekto zavolá, môžete prijať hovor a potom sa vrátiť k hre.

Pokiaľ oželiete farebné podsvietenie, vydrží headset na jedno nabitie podľa výrobcu až 39 hodín. Samozrejme, v kuse som to netestoval, ale odhadujem, že skutočná výdrž bude zrejme ešte dlhšia. ANC podľa mojich skúseností veľký vplyv na výdrž batérie nemá. Nabíjanie trvá približne 3,5 hodiny a hrať sa, samozrejme, môžete aj počas nabíjania.

Z hľadiska kvality zvuku, či už priestorového, alebo stereofónneho počúvania hudby, je to najlepší herný headset, aký som dosiaľ mal možnosť testovať. Akustické meniče s priemerom 50 mm obsiahnu frekvenčné pásmo 20 Hz až 40 000 Hz. Rozsah ľudským sluchom počuteľných frekvencií je síce 20 Hz – 20 000 Hz, ale zvuky hudobných nástrojov a určite aj synteticky generované zvuky obsahujú aj vyššie harmonické nad 20 kHz, ktoré síce priamo nepočujeme, ale cvičené ucho dokáže rozoznať, ak tam sú. Prekvapil ma zvuk vyvážený v celom rozsahu, s bohato zastúpenými basmi, ktoré však neprekrývajú stredné pásmo, a brilantné výšky. Pri počúvaní hudby nie som veľmi zástancom dolaďovania zvuku pomocou ekvalizéra, zvyknem sa spoľahnúť, že slúchadlá či reproduktory sú dobre vyladené samy osebe. JBL Quantum 910 je v tomto ohľade výborná ukážka, dalo by sa povedať, až priezračného zvuku. Pri herných slúchadlách je dôležité, aby zvukové efekty priestorovo „vystúpili“ z hudby na pozadí, ktorá má nielen vo filmoch, ale aj v mnohých hrách tendenciu zvýrazniť dôležité či dramatické momenty. Prínos virtuálneho 3D zvuku, označovaného pri JBL Quantum SPHERE 360, najlepšie posúdite pri prepínaní medzi stereo a 3D zvukom. Podľa môjho subjektívneho dojmu sa zvýraznia basy, možno trochu na úkor výšok, ale zvuk si môžete doladiť podľa svojich preferencií. Ja som hudbu počúval stereo, hlavne preto, lebo som zvyknutý na originálny aranžmán. Pri hrách aj filmoch odporúčam prepnúť na 3D priestorový zvuk. V hrách sa dá presne určiť poloha objektov vydávajúcich zvuky vrátane tichých krokov. Aj pri hudobných skladbách, ktoré nemám napočúvané, je v mnohých prípadoch subjektívne lepší priestorový zvuk, pretože nástroje sa akoby viac rozprestrú v priestore. Veľmi zaujímavé je sledovanie hlavy. Priestorové atribúty zvuku sa menia podľa polohy hlavy vzhľadom na obrazovku. Túto funkcionalitu oceníte hlavne vtedy, ak používate široký zaoblený monitor alebo viacmonitorovú konfiguráciu.

Aby vás pri hre nič nerušilo, máte k dispozícii aktívne tlmenie hluku (ANC). Na rozdiel od „cestovných“ slúchadiel ladených na tlmenie hluku motorov dopravných prostriedkov pri hernom headsete je ANC ladené na tlmenie hluku ventilátorov, ktorého je v najnovších graficky náročných hrách neúrekom bez ohľadu na to, či používate herné PC, alebo notebook. Dobre sú utlmené aj hlasy na pozadí, takže neprekáža, ak iný člen rodiny pozerá v rovnakej miestnosti televízor. Mikrofón je kvalitný a je konštrukčne riešený tak, aby bral hlavne zvuky zblízka, takže zvuky na pozadí sú dosť utlmené. Mikrofón sa dá stlmiť nielen tlačidlom, ale aj vyklopením pružnej tyčky smerom nahor. Stav je indikovaný LED na ramene mikrofónu.
Aplikácia JBL QuantumENGINE je k dispozícii len pre Windows. Umožňuje nastavovať ekvalizér, podsvietenie RGB a aktivovať priestorový zvuk QuantumSPHERE 360 alebo DTS. Dizajn aplikácie je trochu nadčasový, ale zvyknú si naň aj konzervatívnejší používatelia. V aplikácii môžete takisto aktivovať sledovanie polohy hlavy a spustiť kalibráciu. Pribalený kalibračný mikrofón má tenučký káblik a mäkký kužeľ, ktorý sa vkladá do ucha. Najskôr vložíte kalibračný mikrofón do ucha, následne ucho prekryjete mušľou slúchadla a pokračujete podľa pokynov v aplikácii.

V ponuke sú aj dva varianty týchto headsetov a prívlastkom X a P, ktoré sú funkčne a dizajnovo prispôsobené herným konzolám Xbox a PlayStation. Variant pre Xbox funguje aj konzolami PlayStation, Nintendo Switch a takisto s počítačmi s Windows a Mac OS. Variant s prívlastkom P funguje s Nintendo Switch, PC a Mac OS.

Plusy, Mínusy

+ Vyvážený stereofónny zvuk s výraznými basmi a brilantnými výškami, vynikajúci 3D zvuk, dizajn a ergonómia
- Trochu neprehľadné UI aplikácie

Pošlite článok známemu