Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Quantum séria: Sympatické herné dvojičky

NexTech

09.08.2022

Súčasný trh s hernými náhlavnými súpravami má niekoľko kľúčových hráčov, ktorí ponúkajú zavedené produkty, a nebýva obvyklé, aby sa medzi nich dostal nový. Spoločnosť JBL sa však pokúša preraziť svojou sériou QUANTUM. Výrobcu JBL asi netreba predstavovať a myslím, že vzhľadom na jeho zameranie a skúsenosti je skôr logické, že sa snaží vstúpiť aj na trh herných náhlavných súprav. Ja som dostal na test rovno dva modely herných slúchadiel s podobným dizajnom, ale rozdielnou ponukou funkcií.

Celá náhlavná súprava je z čierneho pololesklého plastu. Hlavový most má z vrchnej strany reliéfny vzor a logo JBL. Z vnútornej strany je potiahnutý koženkou s pomerne hrubým čalúnením. Z rovnakého materiálu sú aj náušníky, ktoré obopínajú celé ucho. Ide o uzatvorenú konštrukciu. Mušle sú z rovnakého čierneho plastu, majú však v spodnej časti vysoký lesk. Vrchná časť mušle pripevnená k unášačom je z matného plastu a na čele má veľké, pomocou RGB LED podsvietené logo JBL. Na vyššom modeli 810, ktorý je modernizovanou verziou obľúbeného modelu Quantum 800, je podsvietený aj predelový prstenec medzi jednotlivými plochami mušle. Na ľavej mušli je umiestnený nastaviteľný mikrofón, ktorý po vyklopení nahor vypnete, pričom to signalizuje LED svetlom na konci mikrofónového ramena. Držiak mikrofónu je plastový a okrem sklápania má obmedzené možnosti ďalšieho nastavenia, ale v podstate to ani nie je potrebné. Vnútri sú mušle označené veľkými oranžovými písmenami L a R, aby ste vedeli, ako ich správne nasadiť. Na nabíjanie slúži port USB-C umiestnený na ľavom slúchadle rovnako ako mikrofón. Nabíjať možno aj počas prevádzky, čo pri starších modeloch QUANTUM 600 a 800 nebolo možné. Na ľavej mušli sú umiestnené aj dva zapustené otočné ovládače, jeden na reguláciu hlasitosti a druhý na ovládanie pomeru medzi zvukom hry a četu. Slúchadlá spolupracujú s utilitou JBL QuantumENGINE, pomocou ktorej možno ovládať všetky funkcie vrátane zvukových režimov či osvetlenia.

JBL QUANTUM 610 je nižší model a tomu zodpovedá aj výbava. Ide o stereofónne slúchadlá s funkciou JBL QuantumENGINE a DTS, ktorá umožňuje generovanie až 7.1-kanálového zvuku. Slúchadlá sú určené iba na pripojenie k počítaču, pričom podporujú všetky platformy. Na pripojenie slúži dodávaný USB kľúč, ktorý zabezpečuje analógové bezstratové pripojenie v pásme 2,4 GHz. Toto pripojenie je okrem PC kompatibilné aj s hernými konzolami PlayStation PS4 a PS5 a Nintendo Switch (pri dokovaní). V prípade potreby možno s ostatnými zariadeniami využiť pripojenie audiokáblom. Slúchadlá sú osadené dynamickými meničmi s priemerom 50 mm. Vstavanú batériu nabijete zhruba za 3 hodiny, čas hrania je bez zapnutého LED osvetlenia až 40 hodín. Slúchadlá poskytujú kvalitný, vyvážený zvuk. Pripojenie je stabilné a nezaznamenal som žiadne výpadky. Materiál náušníkov je príjemný a uši sa veľmi nepotia, takže nie je problém používať súpravu aj niekoľko hodín. Unášače mušlí možno natočiť o 90°, takže ich možno aj ľahko prepravovať.

Vyšší model JBL QUANTUM 810 pridáva niekoľko zásadných zlepšení, ktoré zrejme stoja za 50-eurový príplatok tvoriaci rozdiel medzi oboma modelmi. Tým hlavným je rozšírená konektivita. Okrem pripojenia cez kábel a dedikovaný USB kľúč podporuje QUANTUM 810 aj klasický bluetooth. Vďaka tomu ich spárujete v podstate s čímkoľvek – od hernej konzoly cez PC, multimediálny prehrávač, televízor až po mobil. Pripojenie je duálne, takže môžete byť súčasne pripojení napríklad k PC alebo hernej konzole a mobilu. Ak vám príde hovor, druhý zvuk sa automaticky stlmí. K dispozícii je aj funkcia JBL QuantumSOUND Signature s certifikáciou pre Hi-Res formáty zvuku. Funkcia v hrách dokáže zvýrazniť aj slabšie zvuky, čím sa hráč lepšie orientuje v hernom priestore. Ďalšia funkcia je aktívne potlačenie šumu, ktoré hráča lepšie odizoluje od okolia. Ovládač vyváženia herného zvuku a četu DISCORD umožňuje nastaviť úroveň zvuku pre jednotlivé služby. Samostatné zvukové karty spracúvajú zvuk hry a četu, čo umožňuje nastaviť správnu rovnováhu v slúchadlách bez toho, aby ste museli opustiť hru. Sú kompatibilné aj so službami TeamSpeak, Skype a ďalšími. Možno jedna z najlepších vecí na náhlavnej súprave je skutočnosť, že na počítači môžete použiť softvér JBL QuantumENGINE na vyladenie EQ, zapnutie a vypnutie QuantumSURROUND a podobne. Keď už hovoríme o QuantumSURROUND, je to simulovaný zážitok z okolia a znie to celkom dobre, hoci väčšina pravdepodobne bude v konečnom dôsledku uprednostňovať štandardné stereofónne nastavenie. Veľmi dobrá je aj kvalita mikrofónu. Samozrejme, množstvo funkcií sa podpisuje aj na výdrži batérie, ktorá je o niečo nižšia ako u modelu 610 avšak stále dobrá.

JBL QUANTUM 610 je horúca novinka, ktorá ponúka o niečo lacnejšiu alternatívu pre používateľov, ktorí nepotrebujú pripojenie bluetooth a zaobídu sa bez aktívneho potlačenia šumu. Kvalita zvuku je však veľmi dobrá. JBL QUANTUM 810 je výborná náhlavná súprava. Nie každý musí jej dizajn milovať, ale náhlavná súprava znie skvele, ponúka nadštandardné funkcie a zaujímavý dizajn.

Ak chcete niečo jednoduchšie, v sérii JBL QUANTUM sú na výber aj ďalšie zaujímavé modely. Jeden z nich s veľmi výhodnou cenou 39,90 eura je aj JBL QUANTUM 100, slúchadlá, ktoré sú teraz navyše k dispozícii aj v dvoch nových farebných vyhotoveniach v kombináciách biela – modrá a čierna – zelená, takže podľa farieb herných konzol PlayStation a Xbox.

JBL Quantum Stream: Kvalitný mikrofón nielen pre hráčov

Stolový mikrofón s podstavcom je primárne určený na streamovanie napríklad počas online hier, dá sa však, samozrejme, použiť aj na nahrávanie a komentovanie videí, nahrávanie podcastov a podobne. Súčasťou mikrofónu je stojan s kĺbom umožňujúci nastaviť sklon telesa mikrofónu. Štandardný závit ponúka možnosť upevnenia do rôznych typov stojanov. Mikrofón sa pripája k PC cez kábel s konektorom USB-C a vo Windows aj Mac OS funguje ihneď po pripojení bez nutnosti inštalácie ovládačov. Windows vám automaticky ponúkne inštaláciu aplikácie JBL QuantumENGINE, v ktorej môžete využiť rôzne ďalšie funkcie vrátane ekvalizéra či nastavenia farby spodného prstenca, aby ladil s podsvietením vašej hernej klávesnice a myši. V balení je dizajnovo prispôsobený kábel so vzorovaným textilným opletením. Polohu mikrofónu treba nastaviť tak, aby bol vo vertikálnej pozícii a zvuk snímal zboku. Vpredu je otočný ovládací prvok na nastavenie hlasitosti pri počúvaní cez slúchadlá. Zatlačením tlačidla na dve sekundy môžete prepínať medzi smerovou kardioidnou a kruhovou čiže všesmerovou snímacou charakteristikou. Nastavená charakteristika je indikovaná LED kontrolkou – kardioidná bielou a kruhová zelenou. Implicitne po zapnutí je nastavená kardioidná charakteristika, keď mikrofón sníma nielen rečníka pred ním, ale aj rozhovor dvoch blízko vedľa seba sediacich alebo stojacich osôb. Hluk na pozadí je utlmený, no nie až tak, ako sme zvyknutí pri klopových či náhlavných mikrofónoch.

Po prepnutí na všesmerovú charakteristiku sa zvuk sníma dvoma kondenzátorovými kapsulami, takže môžete snímať rozhovor dvoch ľudí, ktorí sedia oproti sebe, pričom mikrofón je medzi nimi, prípadne aj debatu pri menšom okrúhlom stole. Veľká výhoda je možnosť pripojenia slúchadiel na monitorovanie nahrávaného hlasu cez 3,5 mm konektor jack v spodnej časti mikrofónu, takže môžete priebežne prispôsobovať hlas. Medzi mikrofónom a konektorom na slúchadlá je prakticky nulová latencia.

Ak potrebujete mikrofón vypnúť, stačí sa dotknúť hornej plochy. Vypnutý mikrofón je indikovaný červenou farbou podsvietenia prstenca v spodnej časti. Mikrofón má dvojkapsulový elektretový kondenzátorový mikrofón s priemerom 14 mm. Pri zázname využíva vzorkovaciu frekvenciu 96 kHz, takže streamovaný alebo zaznamenaný zvuk je veľmi kvalitný. Mikrofón som používal hlavne pri komentovaní niekoľkých videí a takisto pri online mítingoch. Prax ukázala, že najlepší zvuk sa dosiahne pri hovorení zblízka, približne zo vzdialenosti 15 cm. Vtedy musíte použiť vyšší stojan, prípadne originálny stojan niečím podložiť. No dobrý zvuk dosiahnete aj v prípade, ak je mikrofón položený na stole pred vami.

Pošlite článok známemu