Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Quantum Stream: Kvalitný zvuk vo videu alebo v podcaste

TouchIT

11.04.2023

Dobrý zvuk je kľúčový pre video a ak nemáte dobrý mikrofón, nedosiahnete ho. Šikovné riešenie prináša mikrofón JBL Quantum Stream s pripojením cez USB port.

Využijete ho aj na streamovanie, pri videokonferenciách ako aj pri hrách. Presne na takéto využitie je prispôsobený aj svojou výbavou. V dodávke totiž nájdete aj statív, mikrofón teda môžete použiť bez toho, aby ste ho museli držať v ruke. Stačí ho položiť na stôl.

Spôsob pripojenia cez USB port znamená, že ho veľmi jednoducho použijete napr. pri spojení s počítačom. Príslušný kábel je v dodávke. Mikrofón funguje hneď po pripojení s počítaču, ale máte možnosť nainštalovať aplikáciu JBLQuantumENGINE. Pomocou nej detailne nastavíte hlasitosť nahrávania, hlasitosť pripojených slúchadiel, spôsob nahrávania zvuku a typ podsvietenia. Tiež je tu možné nastaviť ekvalizér, teda frekvenčnú charakteristiku nahrávania.

Základné možnosti

Okrem pripojenia mikrofónu cez USB port je tu možnosť ďalšieho pripojenia. Ide o možnosť pripojenia slúchadiel cez 3,5 mm jack port. To je veľmi šikovné riešenie, lebo máte okamžitú spätnú väzbu, ako sa prejavuje váš zvuk a ako sa dostane aj k poslucháčom.

Vysoká vzorkovacia frekvencia zvuku 96 kHz a 14 mm duálny elektretový kondenzátor mikrofónu JBL Quantum Stream zaistia, že váš hlas bude nahratý zreteľne, dostatočne hlasno a s nízkym šumom z okolia. Ak však potrebujete zachytiť zvuky z okolia, môžete prepnúť mikrofón do takéhoto režimu.

Ak potrebujete pri vysielaní prestávku napr. na napitie, stačí klepnúť rukou na tlačidlo v hornej časti a mikrofón prestane zvuk hneď snímať. Aby ste vedeli, že sa tak naozaj stalo, zmení sa farba prstenca v spodnej časti mikrofónu – ak je zvuk stlmený, farba je červená. Farbu prstenca si mimochodom môžete nastaviť v aplikácii.

Kvalitné snímanie

Základom snímania je dvojkapsulový kondenzátorový mikrofón. Celý mikrofón je vyhotovený v kovovom puzdre, čo jednak znamená odolnosť pri prenášaní, ale aj ochranu voči elektromagnetickému rušeniu.

Na použitie mikrofónu sú dôležité dva voliteľné vzory snímania hlasu. JBL Quantum Stream môžete ľahko prepínať medzi kardioidným mikrofónom, kedy bude zachytávanie zamerané na jeden hlas pred mikrofónom. Druhý režim je je všesmerový, čo sa využije napr. pri živom vysielaní diskusie viacerých osôb.

Umiestnenie mikrofónu

Existujú viaceré možnosti umiestnenia mikrofónu. Môžete ho na statíve položiť kolmo na stôl, nahnúť smerom na hovoriaceho a rovnako ho môžete umiestniť na fotoaparát. Aby ste presne vedeli, či je to správna pozícia, pripojíte si k mikrofónu slúchadlá a máte tak okamžitú spätnú väzbu. Hlasitosť pritom ovládate jednoducho pomocou otočného gombíku na mikrofóne. Potlačením tohto tlačidla sa mení charakteristika snímania.

Skúsenosti z používania

Mikrofón sme použili na nahrávanie doplnkového hlasu do videa a boli sme s ním spokojní. Hlas má výraznú basovú zložku, zrozumiteľnosť hlasu je veľmi dobrá. Páčilo sa nám aj dobré odhlučnenie okolia pri nastavení sústredenia na jeden hlas. Z hľadiska odolnosti si môžete zobrať mikrofón pokojne so sebou a nepoškodí sa, aj keď ho položíte medzi ostatné veci.

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu