Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Soundgear Sense: Pohodlné slúchadlá TWS s vynikajúcim zvukom

NexTech

20.10.2023

Slúchadlá JBL Soundgear Sense sa nevkladajú do uší, sú na nich zavesené podobne ako okuliare pomocou tvarovateľných oblúkov, takže sa uší len dotýkajú. Akustické meniče slúchadiel sú oproti zvukovodu podobne ako pri klasických slúchadlách. To umožnilo zväčšiť priemer membrán meničov až na 16,2 mm. Zatiaľ čo reprodukcia basov pri klasických štupľoch je založená na tom, že sú viac či menej utesnené vo zvukovode, pri otvorenej konštrukcii JBL Soundgear Sense sú basy zvýraznené pomocou signálového procesora tak, aby sa dosiahla vyvážená reprodukcia celého počuteľného frekvenčného spektra.

Rozmery slúchadiel a sekundárne aj oválneho nabíjacieho puzdra sú dané priemerom akustických meničov a konštrukčným riešením upevnenia na ucho. Sú podstatne väčšie než pri in-ear slúchadlách. V balení nájdete aj remienok na krk, takže sa nemusíte báť, že by ste slúchadlá pri prudšom pohybe hlavy alebo dynamických športových aktivitách mohli stratiť. Slúchadlá JBL Soundgear Sense sú odolné proti prachu a striekajúcej vode na úrovni triedy IP54. Batérie v slúchadlách vydržia približne 6 hodín a dvakrát sa dajú dobiť z batérie v puzdre, takže celkový čas počúvania je 18 hodín. Puzdro sa nabíja cez USB-C. Energiu na štyri hodiny hrania získate 15-minútovým nabíjaním.

Oblúk je s telesom slúchadla spojený otočným kĺbom s tromi aretovanými polohami, takže slúchadlá sa prispôsobia každej veľkosti ucha. Kvalita zvuku ma veľmi príjemne prekvapila, hlavne čo sa týka basov, ktoré sú vzhľadom na konštrukčné riešenie sýtejšie, než som očakával. Veľmi oceňujem, že poslucháč zostáva v kontakte s okolím asi najviac zo všetkých slúchadiel, ktoré som doteraz testoval. Táto vlastnosť je pre mnohých používateľov vrátane mňa kľúčová. To si zrejme uvedomili aj konštruktéri a ani sa nepokúšali implementovať systém tlmenia hluku. Akustický kontakt s okolím je dôležitý aj z hľadiska bezpečnosti, keď máte slúchadlá založené počas chôdze v meste. Nosenie je natoľko pohodlné, že keď som dopočúval reláciu, slúchadlá som si zabudol zložiť. Myslel som, že trochu komplikovanejšie to možno budú mať tí, ktorí nosia okuliare. Nebudú. Vyskúšal som slúchadlá zároveň so slnečnými okuliarmi a bolo to v pohode.

Párovanie je jednoduché, na spojenie s prvým zariadením stačí otvoriť puzdro, v ktorom sú vložené slúchadlá. Pri párovaní s druhým zariadením treba mať slúchadlá nasadené a párovanie aktivovať jedným ťuknutím a následným pridržaním vonkajšej strany ľavého slúchadla. Súčasné spárovanie s dvoma zariadeniami je veľmi praktické, napríklad keď na notebooku alebo tablete pozeráte film a niekto vám zavolá. Slúchadlá sa v takej situácii prepnú na mobil a vy môžete prijať a uskutočniť hovor cez slúchadlá. Vďaka štyrom integrovaným mikrofónom vás komunikačný partner dobre počuje, aj keď ste v hlučnom prostredí. Funkcia Dual Connect umožňuje mať spárované a počúvať len jedno slúchadlo, takže druhé ucho budete mať voľné.

Veľká pridaná hodnota je aplikácia JBL Headphones, kde môžete vybrať jednu z piatich predkonfigurovaných možností: Jazz, Vocal, Bass, Club a Studio. Prípadne si pomocou 10-pásmového ekvalizéra prispôsobíte zvuk svojim preferenciám. V aplikácii môžete priradiť aj funkcie pre gestá. Slúchadlá sa ovládajú ťukaním, prípadne ťuknutím a pridržaním na vonkajšej strane.

Ďalšia užitočná funkcia je prispôsobenie na prehrávanie hudby alebo videa. Pri prehrávaní hudby malé oneskorenie v záujme čo najvyššej kvality zvuku vôbec neprekáža. Pri pozeraní videí je zas kľúčová synchronizácia zvuku s obrazom, takže v tomto režime obetujete trochu kvality v záujme čo najmenšej latencie. Ak máte aktivovanú funkciu Smart Audio & Video, nastaví sa vhodný režim podľa toho, či počúvate hudbu, alebo pozeráte video.

Najviac sa mi subjektívne páčil profil ekvalizéra Jazz, ktorý sa hodí na väčšinu hudobných žánrov vrátane muzikálov a vážnej hudby. Pri počúvaní rockovej hudby si prípadne môžete trochu zdvihnúť basy. Vypočul som si niekoľko albumov Led Zeppelin, The Police, Dire Straits, ako aj basovo orientovanú hudbu mongolskej heavymetalovej skupiny The Hu so sýtymi hrdelnými chorálmi a bol som maximálne spokojný. Pri každom albume som vyskúšal všetky predvoľby, no zakaždým som sa vrátil k predvoľbe Jazz. Paralelne som testoval aj in-ear slúchadlá a JBL Soundgear Sense jednoznačne vykazovali lepšiu priestorovosť. Slúchadlá sú k dispozícii v bielej a čiernej farbe.

Plusy, mínusy:

+ Výborný vyvážený zvuk, ergonómia, výdrž batérie
- Nič podstatné

Pošlite článok známemu