Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Wave: Slúchadlá za najlepšie ceny

TouchIT

08.09.2022

JBL prináša pokročilé modely slúchadiel, no cena bola vždy vyššia, a to mohlo mnohých odrádzať. Teraz je tu séria Wave, ktorá sa podľa JBL síce radí do tzv. „entry level“ a lacnejšieho segmentu, no my ich radíme vyššie. Vyskúšali sme ich a z našich skúseností ich smelo zaraďujeme medzi pokročilejšie slúchadlá na trhu. Rozhodne nekupujete úplný základ. Premyslených detailov je rozhodne viac, spoľahnúť sa môžete aj na kvalitu zvuku. Základ je možno chápaný tak, že nemajú podporu aplikácie. To nám ale nechýbalo.

JBL Wave 100TWS – úplne do zvukovodu

Celkom určite je prekvapením nabíjacia škatuľka. Toto je prvýkrát, čo sme ju videli bez vrchného krytu. Prvý dojem bol rozpačitý, no počas praktického používania sme zistili, že nepotrebujeme kryt a máme o starosť menej. Keby na tento trend nastúpili všetci výrobcovia, možno by to nebolo úplne to pravé. Tu nám ale spôsob spracovania vôbec neprekážal.

Na jedno nabitie vydržia do 5 hodín prehrávania, škatuľka ich nabije na ďalších 15 hodín. Dajú sa používať samostatne, jedno slúchadlo môžete nabíjať. Škatuľka sa vojde do vrecka, aj keď pôsobí najväčším dojmom oproti ostatným slúchadlám v tomto článku. Na reprodukciu využívajú technológiu JBL Deep Bass a skutočne dostanete silný basový zážitok, stále však vyvážený. Nepôsobí rušivo a tento typ zvuku si obľúbite.

V balení je napájací UBC-C kábel a tri veľkosti vymeniteľných návlekov. Výberom správnej veľkosti získate nadmieru silné pasívne odhlučnenie. Dá sa to považovať za náhradu aktívneho odhlučnenia. Ovládanie skladieb a hovorov je stlačením fyzických tlačidiel na slúchadlách. Na rozdiel od dotykového ovládania si budete slúchadlá silno tlačiť do uší každým stlačením. Toto nebolo pohodlné. Pri dotykovom zase riskujete náhodné stlačenie len tým, že si ich chcete v ušiach upraviť.

JBL Wave 200TWS – len mierne do zvukovodu

Tento model je kompromisom medzi 100TWS a 300TWS. To, že je niekde na pomedzí sa dá priradiť jednak názvu, no hlavne konštrukcii. Majú silikónové nadstavce, no netreba ich dávať tak hlboko do ucha. To je poznať aj z konštrukcie trčiacej „paličky“.

Tu už je škatuľka s krytom, ako býva zvykom. Rovnako aj tu je päť hodín výdrže na jedno nabitie a ďalších 15 hodín s postupným nabitím. V balení je USB-C kábel, čo už sa dá považovať za štandard. Máloktorý výrobca by si ešte trúfol na produkt s microUSB káblom. Tu už je na ovládanie dotyková plocha. Na prepínanie skladieb to bolo pohodlnejšie.

Zvukovo dostanete veľmi dobrú kvalitu a tým, že sú tu návleky, aj silný basový zážitok. Ten priamo výrobca podporuje svojou technológiou JBL Deep Bass Sound a 8 mm meničmi. Treba si ich len dobre založiť do uší. Odporúčame ich používateľom, ktorým by slúchadlá ako Wave 300TWS mohli vypadávať, no nechcú nič, čo by si museli tlačiť hlboko do ucha. Aj tu sa dajú používať jedno alebo dve a ešte spĺňajú certifikáciu IPX2. Plávanie s ponáraním asi neprežijú ale spotenia alebo jemného dažďa sa určite nezľaknú.

JBL Wave 300TWS – žiadne vtláčanie do ucha

Toto sú najpokročilejšie zo slúchadiel a hneď na prvý pohľad nás upútali dve veci. Skutočne miniatúrna škatuľka a spôsob, akým sa vyberajú slúchadlá. Nie sú „paličkou“ zapustené, ale sú položené horizontálne. Tlieskame tomuto spôsobu a konečne je tu jednoduchšia manipulácia so slúchadlami. A je tu ešte jedna zaujímavosť. Napriek tomu, že ide o najmenšiu škatuľku, poskytuje v kombinácii so slúchadlami najdlhšiu výdrž na batériu. Na jedno nabitie vydržia 6 hodín a celkovo s kombinovaným nabíjaním je to celkovo 26 hodín.

Majú dotykové ovládanie a do ucha ich len položíte. Tu pozor, ak nemáte ucho na tento typ slúchadiel, budú vám vypadávať. Ich výhodou je ale to, že sa neizolujete od okolia. Budete môcť telefonovať a počúvať hudbu. Technológia JBL Deep Bass je použitá aj v tomto prípade. Tu je použitý 12 mm menič. Rovnako ani tu sa nemôžeme sťažovať na kvalitu zvuku. Nech už sa rozhodnete pre tento najdrahší alebo najlacnejší model, vždy dostanete veľmi dobrý zvuk. Oceňujeme odolnosť IPX2.

Pošlite článok známemu