Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Nové športové TWS slúchadlá JBL pre ľudí s aktívnym životným štýlom

NexTech

20.04.2023

Hudba je vynikajúci motivačný stimul pri všetkých športových aj fitnes aktivitách. Pri dlhších vychádzkach alebo túrach veľa ľudí počúva podcasty či audioknihy. Kľúčovou požiadavkou pre športové slúchadlá je pohodlné nosenie, odolnosť proti poveternostným vplyvom aj potu a, samozrejme, dlhá výdrž batérie. V článku predstavíme dve horúce novinky od JBL.

JBL Endurance Peak 3 spoľahlivo drží v každej situácii

Pri klasických štupľoch je pri veľmi dynamických aktivitách niekedy problém s tým, aby dobre držali v uchu, hlavne ak sú na čo najdlhšiu výdrž batérie trochu ťažšie. Konštruktéri modelu JBL Endurance Peak 3 sa preto prioritne zamerali na tento aspekt a slúchadlá majú ohybné háčiky Powerhook s nadstavcom na ucho TwistLock, ktorými sa bezpečne a spoľahlivo zachytia zhora za ucho podobne ako okuliare. Slúchadlá sa dodávajú s tromi pármi silikónových koncoviek do uší vo veľkostiach S, M a L. Väčšie rozmery štupľov so záchytným systémom si vynútili trochu väčšiu veľkosť nabíjacieho puzdra, čo je na prospech veci, pretože to umožnilo zabudovať do puzdra batériu s kapacitou 950 mAh. Batérie v štupľoch s kapacitou 70 mAh vydržia 10 hodín prehrávania a z batérie v puzdre sa dajú nabiť štyrikrát, takže máte zásobu energie na 50 hodín počúvania, čo pokryje aj týždňový výlet či kempovanie bez potreby nabíjania. Na prednej strane puzdra je LED indikátor stavu batérie. Na šetrení energie sa podieľa aj automatické vypnutie, ak si slúchadlá zložíte z uší, aj keď ich nevložíte do puzdra. Princíp tejto funkcionality je jednoduchý. Slúchadlá sa vypnú vtedy, keď sa magnety na konci háčikov dotknú slúchadla. Aby sa vypínanie neaktivovalo pri párovaní, príručka vám prezradí, že počas neho treba konce háčikov oddialiť.

Samozrejmá je odolnosť proti vode a prachu podľa požiadaviek štandardu IP68, takže štuple vzdorujú potu, nepriazni počasia, vodným športom, napríklad surfovaniu, či túram v prašnom prostredí. Neprekáža ani to, ak vám slúchadlá nedopatrením spadnú do vody, prípadne ich po cvičení opláchnete od potu. Aby akékoľvek zariadenie získalo certifikáciu IP68, musí bez úhony vydržať ponorenie do hĺbky 1,5 metra na 30 minút.
Slúchadlá podporujú bluetooth 5.2 s kodekmi AAC a SBC. Akustické meniče s priemerom 10 mm poskytujú vynikajúci zvuk, bohatý na basy, na čom sa podieľa aj technológia JBL Pure Bass Sound. Výrobca udáva frekvenčný rozsah 20 Hz až 20 kHz a po počúvaní hudby aj testovacích frekvencií nie je dôvod mu neveriť. Funkcia TalkThru umožňuje telefonovanie aj v hlučnejšom prostredí. Sústava štyroch mikrofónov s duálnym tvarovaním zvuku účinne rieši aj problém s telefonovaním v silnejšom vetre, čo som v jarnom premenlivom počasí mal možnosť vyskúšať. Funkcia VoiceAware umožňuje pripočúvanie zvuku z mikrofónov, teda vášho vlastného hlasu, takže sa dobre počujete a nemáte tendenciu hovoriť hlasnejšie.

Pri pohybových aktivitách, prípadne ak niekoho stretnete a chcete sa pozdraviť alebo prehodiť pár slov, príde vhod funkcia Ambient Aware umožňujúca pridanie zvukov z okolia. Aj napriek tomu slúchadlá radšej používajte len v bezpečnom prostredí, a nie pri prechádzaní cez cestu či v iných potenciálne nebezpečných situáciách.

Slúchadlá sa ovládajú jemným poklepaním na ich vonkajšiu plochu. Ťuknutím na ľavé slúchadlo prepínate režimy Ambient Aware a TalkThru. V praxi sa mi osvedčil režim Ambient aj pri telefonovaní. Ťuknutím na pravé slúchadlo sa ovláda prehrávanie, dvojitým ťuknutím sa navigujete na ďalšiu skladbu a tromi na predchádzajúcu. Toto implicitné nastavenie ovládania môžete upraviť v aplikácii JBL Headphones. Tu si môžete nastaviť aj ekvalizér. Buď si vyberiete niektorú z predvolieb šitú na mieru pre hudobné žánre, alebo si nastavíte vlastnú krivku, pričom môžete využiť 10 pásiem, ale krivku môžete nastavovať aj medzi pásmami, takže dovedna máte k dispozícii 21 bodov naprieč frekvenčným pásmom.

Reprodukcia hudby aj hovoreného slova je vynikajúca, obzvlášť vyniknú skladby s bohatým zastúpením basov, ktoré sú sýte, ale nie dunivé a neprekrývajú vokály v strednom frekvenčnom pásme ani nástroje s cinkavým zvukom. Napriek tomu, že ide o športové slúchadlá, prostredníctvom ktorých budete počúvať väčšinou rytmické skladby, veľmi dobre na nich znie aj džez a symfonický rock. Slúchadlá sú dostupné v štyroch farbách: čierne, biele, modré a červené.

JBL Reflect Aero TWS s adaptívnym potlačením hluku okolia

Slúchadlá sú kompaktné, ľahké a sú navrhnuté tak, aby boli pohodlné a dobre držali v uchu. K pohodlnému noseniu prispieva aj nízka hmotnosť 6,6 g, takže po chvíli zabudnete, že ich máte v uchu. V balení sú tri veľkosti silikónových nadstavcov s plutvičkami, takže si môžete vybrať také, ktoré najlepšie vyhovujú rozmerom vášho zvukovodu. Výrobca udáva odolnosť proti vode IP68, takže slúchadlá odolajú potu aj prípadnému dažďu.

V balení sú tri páry nadstavcov do uší rôznej veľkosti a tri veľkosti silikónových krídeliek, ktoré slúchadlá fixujú v záhybe ucha, takže každý si môže vybrať veľkosti, ktoré mu najlepšie sedia. Pozornejší pohľad na konce štupľov pod silikónovými koncovkami odhalí ich mierne oválny tvar na ešte lepšie prispôsobenie tvaru zvukovodu. Kľúčová funkcia (samozrejme okrem kvalitnej reprodukcie) je ANC čiže aktívne potlačenie hluku okolia. Akustické meniče majú priemer 6,8 mm a dokážu zahrať celý rozsah počuteľných frekvencií 20 Hz až 20 kHz. Na snímaní reči a hluku na účel jeho potlačenia sa podieľajú tri mikrofóny v každom slúchadle. Na komunikáciu sa využíva bluetooth 5.2 so základnými kodekmi AAC a SBC. Latencia je nepozorovateľná aj pri pozeraní videa. Slúchadlá sa ovládajú ťukaním na vonkajšie plochy štupľov, prípadne ťuknutím a pridržaním. Vlastne by som bol radšej, keby sa ovládali ťukaním, a nie dotykmi, pretože snímanie na kapacitnom princípe reaguje aj na silnejší dotyk. Ako je pri TWS slúchadlách JBL zaužívané, ťukaním na ľavé slúchadlo sa prepínate medzi potlačením hluku ANC a režimom Ambient Aware s pridaním zvukov okolia. Dvojitým ťuknutím aktivujete režim TalkThru na čo najlepšie snímanie vašej reči pri hlasovej komunikácii. Ťukaním na pravé slúchadlo ovládate prehrávanie a posuny na nasledujúcu a predchádzajúcu skladbu.

Potlačenie hluku funguje veľmi dobre a je selektívne. Najviac sú potlačené monotónne zvuky na nižších frekvenciách, typické pre motory dopravných prostriedkov. Najmenej je potlačené pásmo frekvenčného rozsahu ľudskej reči. Inak povedané, budete pomerne dobre počuť hlásenia palubného rozhlasu, ale aj prípadné rozhovory spolucestujúcich. Do tohto frekvenčného pásma však zasahujú aj rôzne bežné zvuky, napríklad cinkanie príborov v reštaurácii. Úroveň potlačenia hluku môžete nastaviť manuálne alebo využijete adaptívne potláčanie. Odporúčam v aplikácii vyskúšať test na prispôsobenie úniku zvuku, ktorý vám umožní vybrať správne silikónové vložky a prispôsobiť slúchadlá vášmu zvukovodu.

Slúchadlá vďaka technológii JBL Signature Sound majú výrazný basový prejav, pre žánre s prevahou vokálov alebo pri počúvaní hovoreného slova si môžete zvukový profil upraviť pomocou 10-pásmového ekvalizéra v aplikácii JBL Headphones. Vo väčšine prípadov však budete spokojní s implicitne nastaveným zvukovým profilom. Vysoké frekvencie sú dostatočne razantné, aby neboli prekryté basmi, takže veľmi dobre rozoznáte každý nástroj. Pri klasickom aj symfonickom rocku som vyskúšal zvýraznenie výšok aj basov v ekvalizéri, no napokon som sa vrátil k implicitnému nastaveniu.

Batérie v slúchadlách vydržia 8 hodín prehrávania, prípadne 7 hodín so zapnutým ANC. Batéria v puzdre poskytne energiu na 16 hodín čiže na dve dobitia slúchadiel. Nabíjacie puzdro má praktické držadlo z povrázka, ktoré sa však nedá odobrať. Nabitie batérie v puzdre trvá približne dve hodiny. Slúchadlá sú dostupné v štyroch atraktívnych farbách.

Pošlite článok známemu